Sambal Tahun
Bahan-bahan;
15 biji cili padi kampung
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
belacan - sebesar dua ibu jari
segenggam ikan bilis
air asam jawa, sedikit saja
garam
gula
cara;
1. ikan bilis di goreng garing, ketepikan
2. goreng bawang merah, bawang putih lada dan belacan
3. tumbuk bahan-bahan 2. bila telah hancur, masukkan ikan bilis goreng...ditumbuk kasar-kasar
4. panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk ini...api sederhana (kalau hangus...rasa pahit)
5. bila agak garing, masukkan air asam jawa, gula dan garam secukup rasa.
6. kecilkan api, dan masak hingga pekat dan naik minyak.
Sambal ini di biarkan sejuk, masuk dalam botol dan tahan di simpan begitu lama, terutama jika di simpan di peti sejuk. Itu sebab di beri nama Sambal Tahun. Sambal ni sedap di makan dengan apa saja, terutama nasi panas dan ubi rebus. Kalau nak pedas, tambahkan cili lagi.