Masak Lemak Peria Dan Udang
500 gm udang hidup
1 biji peria
1 inci kunyit hidup
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
10 ulas cili padi (nak pedas tambah lagi)
2 - 3 cawan santan pekat (kalau nak lebih kuah, tambah santan)
Garam
1. Mula-mula bersihkan udang.
2. Kemudian potong peria, buang biji, potong ikut kegemaran lalu rendam selama 10 minit dalam air yang dicampur dengan sedikit garam. Tujuannya supaya kurang sikit rasa pahit peria tu.
3. Lepas tu, kisar kunyit hidup, bawang merah, bawang putih dan cili padi.
4. Masukkan bahan kisar, udang, peria dan santan pekat ke dalam periuk. Masukkan garam terlebih dahulu agar apabila mendidih nanti santan tidak membuak keluar dari periuk. Kacau selalu, kalau tidak nanti santan akan berketul.
5. Setelah mendidih lebih kurang 10 minit, angkat dan hidangkan.