Sambal Kerisik Ikan Tongkol
Bahan-bahanya
1 ekor ikan tongkol besar, dipotong kepingan kecil dan digoreng garing
1 biji bawang besar, dimayang
1 biji tomato, dibelah 4
Minyak untuk menumis
rempah tumis (kulit kayu manis, bunga lawang, pelaga)
1 batang serai diketuk
2 sudu kerisik
2 cawan santan
1 senduk kicap, sos tomato dan sos cili
garam dan serbuk perasa
Bahan kisar
10 biji lada merah / lada kering
2 biji bawang putih
1 labu bawang besar
sedikit kunyit, lengkuas dan halia
Cara Membuatnya
1. Panaskan minyak, tumiskan rempah tumis, serai diikuti dengan bahan kisar. Kacau hingga wangi, masukkan kicap, sos tomato dan sos cili.
2. Masukkan sedikit garam dan perasa.
3. Bila tumisan dah wangi, masukkan ikan tongkol yang telah digoreng tadi, santan dan juga kerisik.
1. Bila telah pekat dan pecah minyak baru dimasukkan bawang besar dan buah tomato..
2. Bila bawang dah setengah layu, bolehlah diangkat dan dihidangkan..