D

https://bob0195992492.blogspot.com/2020/10/beg-celoreng.html?m=1

7 November 2011

Cara Masak Mee Hailam


Mee Hailam


PETUA

1. Memasak mee hailam atau masakan mee berkuah yang sedap hendaklah menggunakan air rebusan, jangan menggunakan air paip - tak kick..

2. Mee yang hendak digunakan hendaklah dibasuh terlebih dahulu untuk membuang lebihan minyak dan soda yang digunakan. Dengan cara ini juga mee akan tetap lembut.

Cara-cara menyediakan air rebusan

1kg rangka ayam 1 ½ liter air,

1 labu bawang putih

1 inci halia yang telah diketuk.

1. Masaklah hingga mendidih dan renehkan hingga airnya berubah menjadi keruh dan tinggal separuh sahaja.

2. Kemudian ditapis dan dicampurkan sedikit lada sulah dan sedikit tepung jagung. Renehkan hingga pekat.

3. Sedia digunakan untuk memasak mee/mihun/ kuetiaw

Bahan-bahan MEE HAILAM

Mee kuning

Bawang putih diketuk

sedikit lada kisar, jika suka pedas

minyak untuk menumis

garam dan serbuk perasa

air rebusan ayam + kicap pekat dan sos tiram

sedikit udang/sotong/fishball/ayam

Sayur sawi/kailan/babycorn/karot/bunga kobis

cili merah, dipotong-potong

sedikit daun sadri dan potongan limau nipis.

Photobucket

Cara Menyediakannya

1. Panaskan minyak, tumiskan bawang putih dan lada kisar. Campurkan udang/sotong/fishball dan isi ayam.

2. Kemudian masukkan air rebusan, kicap pekat, sos tiram, garam dan serbuk perasa.

3. Bila telah mendidih, masukkan sayur-sayuran dan akhir sekali mee. Kacau-kacaukan sebentar kemudian bolehlah diangkat.

Ketika menghidang, taburkan sedikit potongan cili merah, daun sadri dan juga potongan limau nipis. Boleh juga dihidangkan bersama cili hijau jeruk.

SUDU

https://bob0195992492.blogspot.com/2021/01/rm35-set-sudu-bercop-1945.html

Arkib Blog