D

https://bob0195992492.blogspot.com/2020/10/beg-celoreng.html?m=1

8 November 2011

Cara Masak Mee Jawa


Mee Jawa


Bahan-bahanya

500 gm mee kuning dicelur

sedikit taugeh, dicelur

2 biji cili merah, dihiris

sedikit daun sup dan daun bawang

2 biji telur rebus, dibelah 4

4 biji limau kasturi, dibelah 2

Cara Menyediakannya

1. Sendukkan mee ke dalam mangkuk.

2. Taburkan bahan hiasannya dan tuangkan kuah.

3. Hidangkan.

Kuahnya

4 biji bawang putih, diketuk

1 senduk air asam jawa

Minyak untuk menumis

1 keping dada ayam, dihiris halus

150 gm udang basah, buang kulitnya

sedikit lada sulah

garam, gula dan serbuk perasa

4 helai kobis

2 batang sayur sawi

½ batang karot

sedikit bunga kobis

4 -5 mangkuk air rebusan ayam + 2 sudu besar tepung jagung

Cara Menyediakannya

1. Panaskan minyak, tumiskan bawang putih.

2. kemudian masukkan garam dan gula serta serbuk perasa secukup rasa, diikuti dengan isi ayam dan udang dan juga sedikit lada sulah.

Photobucket

3. Masukkan air asam jawa. Kemudian masukkan sayur-sayuran dan akhir sekali air rebusan ayam yang telah dicampur dengan tepung jagung.

4. Bila sayur telah empuk dan kuahnya pekat sedikit, bolehlah diangkat. Hidangkan panas-panas.

SUDU

https://bob0195992492.blogspot.com/2021/01/rm35-set-sudu-bercop-1945.html

Arkib Blog