D

https://bob0195992492.blogspot.com/2020/10/beg-celoreng.html?m=1

3 November 2011

Cara Buat TaufuFa


1. TAUFU FA


Bahan-bahannya: (A)

600gm kacang soya (direndam selama 4-5 jam) agar kembang

14 (cawan minum) air

Bahan (B)

1 camca teh ubat sekko (boleh beli di kedai Sengseh - katakan kat tauke, nak buat taufufa)

2 canca besar tepung jagung.

Campurkan kesemua (B) kedalam mangkuk besar atau periuk dan biarkan sementara menunggu kacang soya siap diblend.

Cara-caranya

1. Kacang soya yang telah direndam selama 4-5 jam tadi di blend dgn 14 cawan air. Perah ambil airnya dengan menggunakan kain jarang (muslin).

2. Masak dalam periuk hingga menggelegak. Biarkan menggelegak lagi anggaran 5-10 minit.

3. Sementara tu kacau (B) tadi supaya tepung jagung mendap.

4. Kemudian angkat periuk yang berisi air taufufa dan terus tuang kedalam (B). Tutup periuk.

Nota: Jangan sekali-kali kacau taufufa (taufufa akan menjadi seperti dadih (curdle) kalau dikacau). Tunggu dlm 5 - 10 minit baru boleh makan.

Kalau inginkan air taufufa pula, bolehlah ambil dari hampas kacang soya tadi dan campurkan dengan air anggaran 8 - 10 cawan.

Photobucket

Perah dan masak seperti di atas. (tak payah bubuh ubat sekko)

Bolehlah dihidang panas atau sejuk.

Air Gula

Gula, air, daun pandan dan sedikit bunga cengkih. (kemanisan terpulang kepada selera masing-masing).

SUDU

https://bob0195992492.blogspot.com/2021/01/rm35-set-sudu-bercop-1945.html

Arkib Blog