Chicken chop
ayam boneless bahagian peha
bawang putih (ditumbuk)
tomato sos
cili sos
kicap cair
tepung jagung
kicap pekat
garam dan gula
1. Mula-mula ayam tu di perapkan dengan kicap pekat, kicap cair, gula dan garam. Biar dalam sejam selepas tu digoreng tapi jangan terlalu masak/garing.
2. Lepas tu bila kesemua dah digoreng, perapkan semula dengan sos cili, sos tomato, tepung jagung, kicap pekat dan cair dan bawang putih dan di kukus.
3. Jadi Chicken chop ada kuahnyalah (gravy), dikukus dalam 10 minit memandangkan ianya telah digoreng tadi.
4. Boleh dihindangkan dengan bawang besar yang digoreng kacang peas dan ubi kentang.
Selamat mencuba.
1 ekor ayam (isinya sahaja)
¼ cawan perahan air halia
½ cawan kicap cair maggie
2 sudu lada sulah
2 camca gula pasir
sedikit ajinomoto (jika suka)
CARANYA:
1. Perap semua bahan diatas dalam ½ jam. Lebih lama lobih sodap.
2. Toskan air dan masukkan 1 atau 2 biji telor ayam dan gaulkan.
3. Gaulkan tepung gandum dan tepung beras. Sukatan utk tepung ni agak2lah . Tujuan letak tepung ni supaya ayam tak melekat bila digoreng nanti.
4. Lepas tu apa lagi gorenglah. Minyak kena lebih sikit sbb ianya kena betul deep fry pakai sauce pan lebih senang.
Kuah
3 biji bwg merah
3 biji bawang putih
gula pasir
gula merah
lada hitam (serbuk)
sedikit air asam jawa
¼ cawan sos tiram
3 cawan air
tepung kanji/tpg jagung utk pekatkan kuah
Utk Hiasan
Mixed vege direbus keluarkan kemudian gaulkan dgn sedikit mayonnaise
French Fries
salad