D

https://bob0195992492.blogspot.com/2020/10/beg-celoreng.html?m=1

21 November 2011

Cara Masak Bubur Lambuk


BUBUR LAMBUK


Bahannya (A) - dimesin

1 sudu besar jintan manis

1 inci halia

1 ½ sudu besar jintan putih

2 ulas bwg putih

4 ulas bwg merah

RM1.00 udang kering - juga dimesin

½ cawan kacang tanah - digoreng & mesin halus

sedikit lada sulah - ikut suka

1/3 biji kelapa - buat kerisik

Bahan (B)

2 cawan beras

¼ kilo daging lembu - direbus (boleh juga gunakan ayam)

1 cawan udang basah (jika suka)

daun sup & daun bawang - hiris halus

bawang goreng

daun kucai - (jika suka)

air rebusan daging

garam


Bahan Penumis

1 kuntum bunga lawang

4 kuntum cengkih

1 inci kulit kayu manis

2 biji buah pelaga

Caranya

1. Tumiskan bhn penumis hingga wangi, kemudian masukkan bhn (A) yg tlh dimesin. goreng hingga kekuningan

2. Masukkan kerisik, udg kering, kacang tanah, daging & udang basah, kacau & biar seketika.

3. Masukkan sedikit air rebusan daging & biar mendidih.

Photobucket

4. Campurkan garam, lada sulah, beras & air ikut sukatan beras utk buat bubur

5. Masak hingga bubur kembang

6. Taburkan daun sup, daun bwg, daun kucai & bwg goreng.

* Boleh juga dimasak bubur dulu agak2 bila dah nak kembang buat langkah 1, 2 & 3 kemudian tuang bhn2 tu didlm bubur & dimasak hingga kembang.

SUDU

https://bob0195992492.blogspot.com/2021/01/rm35-set-sudu-bercop-1945.html

Arkib Blog