Ayam Masak Hitam
Bahan2:-
1 ekor ayam
20 biji Cili Kering (nak pedas tambah lagi) - (A)
2 batang serai - (A)
1 biji bawang besar -(A)
20 ulas bawang merah - dimayang halus macam nak buat bawang goreng
3 ulas bawang putih - dimayang halus juga
2 ½ sudu besar kicap lemak masin kipas udang
Sedikit gula dan garam
minyak untuk menumis
Cara memasak:-
1. Ayam dipotong kecil atau ikut suka hati nak potong macam mana, kemudian digoreng dengan sedikit kunyit.
2. Mesin bahan (A) bersama-sama.
3. Panaskan minyak dan tumiskan semua bawang merah dan bawang putih sampai dah agak kekuningan. Jangan sampai jadi macam bawang goreng pulak.
4. Lepas tu masukkan bahan yang dimesin tadi. Sambil2 tu tambahlah bahan2 perisa yang patut dan juga kicap.
5. Bila dah agak mendidih dan pecah minyak, barulah masukkan ayam yang dah digoreng tadi. Gaul-gaul dan agak ayam dah sebati dengan kuahnya bolehlah diangkat dan dihidangkan. (lagi banyak bawang merah lagi sedap)