D

https://bob0195992492.blogspot.com/2020/10/beg-celoreng.html?m=1

2 November 2011

Cara Buat Tepung Bungkus




Bahan-bahannya

Dadih tepung beras - lihat cara menyediakannya di bawah

Inti kelapa - lihat cara menyediakannya di bawah

Daun pisang atau daun pinang untuk membungkus

Periuk pengukus

Bahan intinya

½ biji kelapa hijau, diparut

2 kpg gula kerek (nisan)/gula melaka/gula merah

sedikit gula pasir

secubit garam

1 helai daun pandan, disimpul

2 cawan air

1 sudu tepung beras

Cara Menyediakannya

1. Masak kelapa dengan air, daun pandan dan secubit garam hingga empuk.

2. Masukkan gula kerek dan gula pasir dan kacau hingga kering.

3. Masukkan tepung beras untuk mengentalkan adunan.

4. Sejukkan dan gentel bulat-bulat kecil sebesar ibu jari.

5. Kemudian salut dengan adunan pulut. Ketepikan.

Photobucket

Adunan pulut

1 cawan tepung pulut

sedikit air kapur

sedikit air daun pandan.

Caranya : campur semua bahan dan uli hingga jadi seketul doh. Gentelkan bulat-bulat sebesar guli dan isikan inti kelapa tadi. Ketepikan.

Bahan dadih

1 mangkuk tepung beras

1 biji kelapa, ambil 3½ mangkuk santan

secubit garam

Cara Membuatnya

Campurkan santan dengan tepung beras dan secubit garam dan kacau atas api sederhana hingga pekat.

Photobucket

Cara Membungkus tepung bungkus

Ambil sekeping daun pisang atau daun pinang, Letakkan sesenduk dadih yang masih panas ke atas daun tersebut dan susun intinya dua atau tiga. Tutup dengan sedikit dadih dan bungkus seperti lepas. Susun ke dalam periuk kukus dan kukus sampai masak.

SUDU

https://bob0195992492.blogspot.com/2021/01/rm35-set-sudu-bercop-1945.html

Arkib Blog