D

https://bob0195992492.blogspot.com/2020/10/beg-celoreng.html?m=1

25 November 2011

Cara Masak Sambal Goreng Jawa

Sambal Goreng Jawa


1 kati Ubi kentang dipotong jejari dan digoreng

6 keping tempe dihiris nipis juga digoreng

1 kati paru direbus dan dipotong nipis (boleh dipelbagai dgn udang, kerang, mempedal ayam etc)

10 biji cabai masak dihiris nipis

10 tangkai cabai kering dipotong nipis

RM1.00 suhun direndam lembut

5 keping tauhu dipotong dadu & digoreng

2 papan petai dikupas kulit dan belah dua

5 biji bawang kecil dimayang halus

5 biji bawang putih dimayang

2 inci halia dimayang

secubit belacan

ayer asam jawa secukup rasa

1 senduk kicap

1 senduk gula

1 sudu kecil garam

secubit Ajinamoto

Cara-cara masaknya.

1. Bawang kecil, putih, halia ditumis hingga kekuningan lepas tu masukkan belacan secubit (tekan-tekan dgn senduk bagi hancur sikit).

2. Dah tu masukkan cabai masak, cabai kering, suhun, petai, kicap, gula, garam, ajinamoto dan ayer asam jawa. (rasa sikit kalau ada yang kurang tu tambah apa-apa yang patut, masakan rasanye pedas-pedas manis sikit)

3. Lepas tu agak-agak dah 3-4 minit campur paru, ubi kentang, tempe, tauhu dikacau rata dan boleh lah dihidangkan.

Sedap dimakan dengan nasi himpit, ketupat dan nasi.

SUDU

https://bob0195992492.blogspot.com/2021/01/rm35-set-sudu-bercop-1945.html

Arkib Blog