D

https://bob0195992492.blogspot.com/2020/10/beg-celoreng.html?m=1

19 Jun 2013

cara buat daging burger

Bahan - utk daging burger:
800gm daging lembu (tanpa lemak) ~ basuh dan toskan
2 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
2 kuning telur
2 sudu besar serbuk cili kasar
1 sudu besar serbuk lada hitam
2 sudu besar dried parsley
1 sudu besar italian herbs
1 cawan breadcrumbs
1 sudu kecil garam
1 pokok daun ketumbar ~ dihiris halus
plastik bersih secukupnya

Cara: 
Kisar halus daging yg dah dipotong kecil bersama bawang besar dan bawang putih dgn menggunakan food procceser.
Masukkan ke dalam sebuah mangkuk dan masukkan kuning telur, serbuk cili kasar, serbuk lada hitam, dried parsley, italian herbs, breadcrumbs, garam dan daun ketumbar.
Gaul hingga sebati.
Ambil sekepal daging dan bentukkan bulat dan leper.
Alas dgn plastik yg dah dipotong, melebihi sedikit dr saiz kepingan daging.
Ulang sehingga daging habis dan susun dlm sebuah bekas.
Simpan dlm peti ais semalaman (supaya daging set dan tidak berkecai bila kita membakar/menggorengnya)

* boleh juga jika ingin menggunakan daging kisar yg sedia ada di pasaran tp tak leh jadi healthy food la ya sbb daging tersebut mempunya kandungan lemak yg agak tinggi.

sumber : http://www.secubitgaramnor67.com/2013/01/homemade-grilled-burger.html

SUDU

https://bob0195992492.blogspot.com/2021/01/rm35-set-sudu-bercop-1945.html

Arkib Blog