3 biji cili merah
10 biji cili kering
7 ulas bawang merah
1/2 biji bawang besar
1 inci lengkuas
3 batang serai
1 sudu besar udang kering
4 helai daun limau purut
1 inci belacan - bakar
Air asam jawa
Gula dan garam
Cara cara :
Semua bahan di atas di kisar kecuali Air asam jawa, gula dan garam .
Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar .
Masukkan air asam jawa, garam dan gula.
Masaklah sehingga menjadi pes tom yam.
Boleh dibuat banyak banyak dan simpan.
10 biji cili kering
7 ulas bawang merah
1/2 biji bawang besar
1 inci lengkuas
3 batang serai
1 sudu besar udang kering
4 helai daun limau purut
1 inci belacan - bakar
Air asam jawa
Gula dan garam
Cara cara :
Semua bahan di atas di kisar kecuali Air asam jawa, gula dan garam .
Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar .
Masukkan air asam jawa, garam dan gula.
Masaklah sehingga menjadi pes tom yam.
Boleh dibuat banyak banyak dan simpan.