photo and publish by resepidaria.blogspot.com
Bahan-bahannya:-
1 mangkuk tepung beras
1 mangkuk tepung gandum
1 mangkuk gula merah
1 mangkuk air (saya tambah lagi 1/4 cawan air)
sedikit garam
Cara-cara membuatnya:-
1. Masak gula merah dan air sehingga gula hancur. Tapis dan biarkan sejuk sedikit.
2.
Masukkan semua tepung dan garam dalam bekas dan tuang air gula tadi
sedikit demi sedikit sehingga sebati. Tambah air jika terasa bancuhan
pekat. Kacau dengan whisk tangan dan pukul sedikit sehingga ia nampak
berbuih buih sikit.
3. Perapkan selama minima 4 jam atau yang paling bagus, bancuh malam dan buat pagi esoknya.
4. Panaskan kuali (jangan guna kuali leper, ia harus kuali yang melengkung) dengan api sederhana sehingga betul-betul panas, tuangkan sesenduk bancuhan dan tunggu sehingga bahagian sudah masak baru di terbalikkan. Guna minyak sebanyak 3/4 cawan sahaja. Bila minyak berkurangan, tambah sikit lagi.
sumber : http://www.resepidaria.com/2011/06/cucuq-tuangcucur-jawa.html