Bahan-bahan
- Dua cawan beras dibersihkan
- 300-500 gram daging dipotong dadu
- 4 ulas bawang putih*
- 1 biji bawang besar merah*
- 1 genggam udang kering*
- 1 kiub pati lembu
- 1 sup bunjut
- Rempah ratus : Bunga lawang,kulit kayu manis, lada hitam
- 1 sudu halba
- 2 helai daun pandan
- 1/2 cawan santan
- air secukupnya
Cara-cara
1. Bahan bertanda * ditumbuk halus atau dikisar terlebih dahulu
2. Panaskan minyak, masukkan bahan * yang telah ditumbuk halus dan juga rempah ratus. Goreng hingga layu.
3. Masukkan daging dan goreng seketika, kemudian masukkan air.
4. Masukkan beras yang dibasuh,
tambahkan sup bunjut ,kiub pati lembu, daun pandan dan halba. Biarkan
sehingga beras menjadi bubur. Tambah air jika perlu.
5. Masukkan air jika perlu, dan tambahkan santan. Gaul dan biarkan seketika sehingga mendidih.
7. Sebelum dimakan, tambangkan bawang goreng dan juga daun sup mengikut citarasa anda.