Pajeri Terung/Nenas
2/3 biji terung ( dibelah dua )
1 mangkuk santan pekat
1 paket serbuk kari ikan (bancuh dengan air )
1 sudu kerisik
sedikit udang kering (agak-agak le)
garam & gula secukup rasa
minyak untk menumis
Bahan untuk menumis
2 ulas bawang merah (dihiris )
3 ulas bawang putih (dihiris)
1 inci halia (dihiris )
sedikit Kulit kayu manis, buah pelaga ,bunga lawang ,daun kari
Cara :
1. panaskan minyak, masukan bahan penumis masak sehingga terbit bau nya ...
2. masukkan udang kering masak hingga wangi
3. Masukkan sebuk kari yang telah di bancuh dengan air ,masukkan garam & kerisik masak dengan api perlahan sehingga naik minyak
4. masukkan santan terung & gula masak hingga pekat
Cuba la, makan dengan ikan masin & nasi panas… huh sedap nya