D

https://bob0195992492.blogspot.com/2020/10/beg-celoreng.html?m=1

3 Februari 2010

laksa Penang


Bahan-bahan

1 bungkus laksa
1 kg ikan kembung/sardin campur sedikit ikan kayu - disiang dan dibersihkan
2 biji bawang besar - dikupas
5 sudu makan cili kisar (boleh tambah atau kurangkan mengikut citarasa masing-masing)
2 ikat daun kesum - dipetik dan dibersihkan
5 keping asam gelugor/ guna asam jawa pon boleh
sedikit belacan
garam secukup rasa

Bahan untuk hiasan

timun - dihiris halus
cili merah - dipotong
bawang besar - dipotong bulat
daun salad - dipotong halus
telur rebus- dibelah 2

Cara memasak

1. Laksa direndam seharian hingga lembut kemudian direbus hingga masak. Toskan dan ketepikan.
2. Ikan kembung direbus dalam sedikit air hingga mendidih. Angkat dan toskan dan biarkan ia sejuk. Simpan air rebusan ikan tersebut dalam periuk yang agak besar.
3. Bawang besar, cili giling dan belacan dikisar hingga lumat. Kemudian masukkan ke dalam air rebusan ikan tadi.

4. ikan di mesin sekali tulang kepala...
5. tapis menggunakan tangan ikan yang di kisar..(rahsia tapisan mak aku)
6. Jerangkan campuran ini di atas api hingga mendidih.
7. Masukkan daun kesum, asam gelugor dan bunga kantan. Didihkan lagi.
8. Rasa garam dan masam kuah laksa ini sebelum ditutup api.
9 laksa direndam bolehla di rebus...

saji....

SUDU

https://bob0195992492.blogspot.com/2021/01/rm35-set-sudu-bercop-1945.html

Arkib Blog