D

https://bob0195992492.blogspot.com/2020/10/beg-celoreng.html?m=1

4 Februari 2010

donat





Bahan-bahan untuk masak kuih donat:

Tepung gandum-1/2 kilo
Mauripan -1 peket kecil
Air suam- jgn panas sgt. lebihkan air sejuk dari air panas
Gula
Garam
Telur-1 biji
Planta-sedikit utk menguli.
Minyak utk mengoreng donat

Cara-cara:

1. Ambil air suam( 1/2 gelas) + mauripan. kacau. asingkan.

2. Masukkan tepung sedikit dulu+ telur+ gula(3 sudu besar) kemudian masukkan air yg bercampur mauripan tadi. kacau dgn tangan dan pastikan gula tadi larut.
kemudian masukkan tepung sedikit2 hingga adunan tadi lembut.Langkah ini penting bagi memastikan kuih donat kini lembut dan gebu.

3. Uli dgn planta sedikit2. biar ianya jadi lembut sgt. Biarkan dlm 2 jam.

4. Lepas 2-3 jam. Ambil acuan donat dan acukan atas dulang besar. panaskan minyak. kisar gula tadi jadi halus.

5. Goreng donat sehingga perang dan kuning. kemudian angkat, toskan minyak dan salutkan dengan gula halus tadi..

Selamat mencuba dengan resepi kuih donat.

SUDU

https://bob0195992492.blogspot.com/2021/01/rm35-set-sudu-bercop-1945.html

Arkib Blog