Bahan-Bahan:
1 kg ayam
Sedikit daun pisang
Bahan yang dikisar:
20 biji cili
4 cm belacan
½ cawan pati santan
Sedikit air asam jawa
2 batang serai
3 cm halia
3 cm lengkuas
Garam dan gula secukup rasa Bahan renjis:
5 camca besar minyak masak
5 camca besar pati santan
3 camca teh cili kisar
Cara:
Bersihkan ayam dan dipotong 16.
Perap bahan kisar semalaman bersama-sama ayam yang sudah dipotong.
Layurkan daun pisang sebelum dijadikan alas untuk membakar ayam. Ini bagi mengelakkan ayam daripada cepat hangus.
Bakar ayam di atas api sederhana dan renjis ayam dengan santan bercampur cili agar ayam tidak terlalu kering.
Sumber: Majalah Wanita Jun 2000
7 Disember 2009
Arkib Blog
-
▼
2009
(82)
-
▼
Disember
(22)
- Adabe Reader 9.2
- JoM loG iN YM BaNyaK-BaNyaK
- DISABLEKAN CD ROM ANDA
- Hilangkan Kesan Darah Pada Kain
- buang anti virus palsu
- Lembutkan Daging Ayam Kampung
- Susah Tidur Di Waktu Malam
- e-book resepi masakan
- Petua Rendangkan Pokok
- e-book kod gitar
- Burger Ikan Bilis
- e-book Cooking - Pizza Recipes
- Cendawan Tiram Goreng
- e-book Visual Studio C++.NET
- Ayam Bakar Kerisik
- Ebook_-_Doa_dan_Zikir_ketika
- Ayam Bakar Bercili
- (Ebook - Engineering) PLC_Theory Book
- Nasi Ayam Goreng
- e-book belajar MS Office Excel 2003 EBook
- Hilangkan Lengoh kaki
- Partition Magic
-
▼
Disember
(22)