LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Home » » Cara Masak Gulai Kambing Batang Pisang

Cara Masak Gulai Kambing Batang Pisang


resepi
KARI DAGING KAMBING + DENGAN BATANG PISANG ( RIYAH PISANG )

Bahan bahan
2 kg daging kambing (tanpa tulang) potong dadu
10 ulas bawang besar (hiris)
10 batang cili hijau
10 sd/ serbuk cili
2 paket rempah kari
1 kilo santan
2 inci kulit kayu manis
10 kuntum buah pelaga
10 kuntum bunga cengkih
15-20 helai daun kari
3 sd/ biji sawi
7 biji tomato (cincang)
3 sd/tpes halia
3 sd/tpes bawang putih
minyak untuk menumis dan garam secukup nya
sedikit serbuk perasa

batang pisang yg telah diambil dan di biarkan semalaman
di siang dan di potong dan direndamkan didalam air

Cara-cara penyediaan
1.Panaskan minyak dan tumis bawang besar hiris hingga perang. Masukkan kulit kayu manis, bunga cengkih dan buah pelaga, daun kari dan biji sawi.Masukkan pula pes halia dan bawang putih.Goreng sebentar.

2.Masukkan rempah Kari , tambah sedikit air supaya tidak melekat.Masukkan daging kambing dan kecutkan daging dengan api yang kuat.
3. Kecilkan api dan masukkan tomato.Tutup dan masak hingga daging empuk anggaran 45 ? 1 jam.
4.Masukkan santan dan masukan batang pisang .
kacau dan biarkan mendidih masak hingga kuah agak pekat.
3.Saji dengan nasi serta lauk sampingan, begedil, ikan goreng, acar sayuran atau ulam-ulaman........
Jika Anda menyukai Artikel di blog ini, Silahkan klik disini untuk berlangganan gratis via email, dengan begitu Anda akan mendapat kiriman artikel setiap ada artikel yang terbit di Creating Website

0 comments:

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. MuaturunSiNi - All Rights Reserved
Template Modify by Creating Website
Proudly powered by Blogger