D

https://bob0195992492.blogspot.com/2020/10/beg-celoreng.html?m=1

13 Julai 2013

cara buat siakap 3 rasa


Bahan :-
1 Ekor Ikan Siakap
2. Thai chili paste (Mae Pranom)
3. Cili Kisar 2 Sudu
4. Tomato potong kecil-kecil
5. Nenas potong kiub kecil
6. Bawang Putih 2 biji – ketuk je
7. Timun potong dadu kecil-kecil
8. Cili api/cili besar potong kecil
9. Sos Cili
10. Garam secubit
11. Daun Bawang

  • Goreng Ikan Siakap, saya suka goreng garing jadi boleh ratah sampai ke tulang-tulang ikan hahhaa
  • Ketepikan ikan siakap tadi, tinggal minyak sikit je kat kuali, goreng bawang putih sampai naik bau, masukkan thai chili paste (Mae Pranom) dan cili kisar tadi, masak sampai pecah minyak
  • Masukkan sos bahan no 4,5,7,8 dan 9
  • Masukkan air sedikit untuk dijadikan kuah, masukkan garam secubit, sebelum tu rasa dahulu kuah tersebut, sebabnya thai chili paste tu dah ada rasa masin sikit. kalau ok just biar je macam tu. kat dalam ramuan tu dah ada rasa, masam, manis, masin sikit…
  • Tabur Daun bawang untuk hiasan
sumber
http://yanmieonline.com/2013/07/resepi-ikan-siakap-3-rasa/

SUDU

https://bob0195992492.blogspot.com/2021/01/rm35-set-sudu-bercop-1945.html

Arkib Blog