30 Disember 2011
Pak Cik Husen TOP 10 link referrer oct web denaihati.com
utk lebih lanjut klik sini :- http://denaihati.com/top-10-link-referrer-dan-commentator-oktober-2011
19 Disember 2011
Kord Gitar Lagu melayu-Dadali-Di Saat Ku Mencintaimu Cover
Dadali - Disaat Aku Mencintaimu
Am Em F C Dm Am F E
am em
Mengapa kau pergi, Mengapa kau pergi
f c
Di saat aku mulai mencintaimu,
dm am
berharap engkau jadi kekasih hatiku,
f e
Malah kau pergi jauh dari hidupku,
am em
Menyendiri lagi, Menyendiri lagi,
f c
Di saat kau tinggalkan diriku pergi,
dm am
Tak pernah ada yang menhiasi hariku,
f e
Di saat aku terbangun dari tidurku,
am dm g c
Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
f dm e
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencintai dirimu,
am dm g c
Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
f dm e
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta.......
am em
Menyendiri lagi, Menyendiri lagi,
f c
Di saat kau tinggalkan diriku pergi,
dm am
Tak pernah ada yang menghiasi hariku,
f e
Di saat aku terbangun dari tidurku,
Semoga engkau kan mengerti,, tentang perasaan ini
Maaf ku telah terbuai, akan indahnya cinta
Maaf sungguhku tak bisa, untuk kembali padamu
Maaf ku telah terbuai, akan indahnya cinta
7 Disember 2011
5 Disember 2011
Cara Buat Telur Pindang
telor pindang
100 biji telur
1 botol kicap
**300gm ketumbar
**150gm jintan manis
**150 gm jintan putih
** ditumbuk
garam agak-agak secukup rasa
bahan-bahan dibawah kuantitinya ikut suka
serai dan daun serai
kulit bawang
daun senduduk
daun jambu batu
daun kunyit
daun lengkuas
Cara..
1. Susun telur dengan bahan-bahan ramuanya secara berlapis-lapis dalam periuk.
2. Tuangkan kicap dan garam secukup rasa. Kemudian direbus dengan api kecil hingga mendidih.
3. Ulangi proses merebus selama paling kurang 3 hari atau sehingga putih telur dah bertukar menjadi warna kelabu..Siap.
4 Disember 2011
cara convert video youtube ke MP3 dengan mudah dan pantas
buka laman video youtube yang anda kehendaki
copy dan paste link address youtube tu pada ruang youtubeMP3 diatas (mcm yg dibulatkan warna merah pd gambar)
klik convert..kemudian keluar paparan seperti di bwh...kemudian klik download seperti gambar di bawah
Cara Masak Pajeri Terung/Nenas
Pajeri Terung/Nenas
2/3 biji terung ( dibelah dua )
1 mangkuk santan pekat
1 paket serbuk kari ikan (bancuh dengan air )
1 sudu kerisik
sedikit udang kering (agak-agak le)
garam & gula secukup rasa
minyak untk menumis
Bahan untuk menumis
2 ulas bawang merah (dihiris )
3 ulas bawang putih (dihiris)
1 inci halia (dihiris )
sedikit Kulit kayu manis, buah pelaga ,bunga lawang ,daun kari
Cara :
1. panaskan minyak, masukan bahan penumis masak sehingga terbit bau nya ...
2. masukkan udang kering masak hingga wangi
3. Masukkan sebuk kari yang telah di bancuh dengan air ,masukkan garam & kerisik masak dengan api perlahan sehingga naik minyak
4. masukkan santan terung & gula masak hingga pekat
Cuba la, makan dengan ikan masin & nasi panas… huh sedap nya
3 Disember 2011
Cara Masak Kailan Ikan Masin
Kailan Ikan Masin
Sayur kailan
Sepotong ikan masin tenggiri (basah)
Bawang merah
Bawang putih
garam
Cili besar
1. Tumis bawang merah dan putih hingga naik bau.
2. Masukan ikan masin yang telah di buang tulangnya.
3. Goreng sehingga ikan masak dan garing.
4. Masukan sayur kailan, masukkan garam dan cili besar yang telah di hiris.
5. Goreng semua sehingga sayur masak. (Masak sekejap sahaja jangan sampai sayur terlalu masak)
2 Disember 2011
Cara Masak Sambal Peria
Sambal Tumis Peria
1 Biji Peria Besar
20 Tangkai Cili kering
10 biji bawang merah
1/2 inci halia
3 ulas bawang putih
udang kering/ikan bilis
garam
gula
1 sudu makan sos tiram
kalau suka masukkan kiub pati ikan bilis sikit
asam jawa sikit kalau nak masam, tak ada tak apa
caranya:
1. blender cili kering dan potong kecil-kecil semua bahan yang lain dan tumis macam kita buat sambal tumis biasa.
2. akhir sekali baru masak peria
1 Disember 2011
Pengasas KFC
BIODATA KOL.SANDERS
Kolonel Harland Sanders (pencipta KFC_)telah dilahirkan pada tahun 1890 dan merupakan anak pertama dari 5 beradik dalam keluarganya.Sanders telah kehilangan ayahnya yang bekerja sebagai pelombong arang batu semasa berumur 6 tahun dan ini menyebabkan ibunya yang keluar bekerja.Oleh itu,semasa ibunya keluar bekerja, Sanders yang baru berusia 6 tahun telah dipertanggungjawabkan memasak untuk adiknya ketika itu.
Oleh disebabkan Sanders berminat terhadap masakkan,ibunya telah mengajar Sanders beberapa resipi termasuklah resipi menyediakan ayam goreng.
Sebelum Sanders mencipta/menjual KFC-KENTUCKY FRIED CHICKEN,beliau telah melakukan pelbagai pekerjaan.Antaranya ialah pembina landasan keretapi,peguam amatur di Arkansas,jurujual insurans di Kentucky,memulakan perniagaan menggunting rambut untuk adiknya,menjual tayar,menguruskan stesyen minyak dan pernah menjadi setiausaha Dewan Perniagaan.
Setelah menghabiskan kira-kira 65 tahun dari usianya tanpa mempunyai pekerjaan yang tetap dan menerima wang pencennya yang pertama,Sanders masih belum mencapai apa-apa kejayaan.
Sanders kemudiannya berpindah ke Kentucky untuk menguruskan sebuah stesyen minyak.Pada usia 40 tahun,beliau telah menunjukkan kehebatan masakkan resipi ayam goreng yang diajar oleh ibunya kepada pelancong.Masakkan ayam goreng beliau telah mendapat pujian dan terus menjadi popular di kalangan pelancong. Sanders kemudiannya telah menubuhkan sebuah restoran di seberang jalan,beliau telah menggunakan lambang ayam goreng dan lambang ini telah menjadi terkenal di kawasan itu,Pelancong sememangnya gemar akan ayam goreng masakkanya,ayam goreng itu telah dimasak dalam periuk tekanan dengan menggunakan resipi herba dan rempah yang telah diadun khas.
Pada 1952,Sanders terpaksa menutup restorannya apabila sebuah lebuhraya dibina bagi menggantikan jalan lama,ini telah menyebabkan Sanders kehilangan hampir seluruh perniagaannya.Sanders tidak mempunyai apa-apa lagi ketika itu kecuali adunan rahsia resipi ayam gorengnya yang mengandungi 11 herba dan rempah.
DETIK PERMULAAN
Sanders telah membuat keputusan untuk menjadikan resipi ayam gorengnya sebagai satu francais.Sanders telah berjumpa dengan kawannya;Pete Harman seorang pemilik restoran.Pete telah tertarik dengan resipi ayam goreng Sanders dan bersetuju mencuba resipi tersebut.Manakala Sanders bersama isterinya ketika itu telah ke Australia untuk menghadiri hal keagamaan.
Selepas pulang ke Amerika,Sanders telah pergi ke restoran Pete Harman dan melihat di hadapan restoran itu terdapat satu papan besar yang memaparkan perkataan “Kentucky Fried Chicken, Sesuatu yang Baru,Sesuatu yang Berbeza”.Menurut Pete,resipi ayam gorengnya begitu berjaya lalu bercadang meletakkan resipi ayam gorengnya di seluruh restoran miliknya
Melihat resipi ayam gorengnya begitu berjaya, Sanders bertindak segera,dia menumpukann sepenuh masanya terhadap francais ayam gorengnya.Melalui kenalan Sanders di Persatuan Restoran Kebangsaan,Sanders menyenaraikan satu senarai pengurus –pengurus francais yang berpotensi.Dengan hanya berbekalkan periuk tekanan,herba dan rempah,Sanders bersama isterinya telah menjelajah ke seluruh dunia untuk tujuan mempromosikan resipi ayam gorengnya.Sanders juga begitu teliti dalam memastikan pengurus-pengurus francais tersebut menjalankan perniagaan mengikut cara KFC.
Sanders telah mengambil kesempatan menukar imejnya apabila mendapat anugerah Kolonel Kentucky dengan menyimpan misai dan janggut,membawa tongkat rotan serta memakai sut putih apabila berada dengan khayalak ramai.Imej ini telah digunakan dan dikenali sehingga lebih 80 buah negara termasuklah Malaysia.
KECERMELANGAN DITERUSKAN
Pada tahun 1963.seorang peguam iaitu John Y.Brown dan seorang ahli perniagaan, Jack Massey telah memujuk Sanders menjual Kentucky Fried Chicken kepada mereka.Manakala Kolonel akan mendapat $2Juta dollar,gaji tahunan sebanyak $40,000,pendapatan komersil serta menjadi duta KFC seumur hidup .
Kentucky Fried Chicken (KFC) telah menjadi syarikat awam pada 1966 dan kemudiannya disenaraikan di Bursa New York pada tahun 1969.KFC Kemudianya telah dibeli oleh PepsiCo pada 1986 dengan harga $840 juta dollar.
Sanders tetap menjadi jurucakap KFC sehinggalah beliau meninggal dunia pada tahun 1980,ketika berusia 90 tahun akibat lukemia.
Cara Masak Gulai lemak Pisang
Gulai Lemak Pisang Muda
Bebahan
1 biji kelapa
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci persegi belacan (yang hitam tu bagus)
1 batang serai
½ helai daun kunyit.
½ genggam ikan bilis
2 biji buah keras (ditumbuk lumat)
cili padi (ikut pedas sendiri)
2 batang cili hijau.
garam secukupnya.
½-1 inci kunyit hidup.
1 keping asam keping.
pisang muda (dibuang kulit ari) potong ikut suka.
cecara..
1. kelapa ambil santan agak secawan (pekat). Perahan kelapa kedua dalam tiga cawan air. Kalau kurang boleh tambah lagi sikit.
2. bawang, b. putih, cili api, kunyit, garam di tumbuk.
3. Panaskan 3 cawan santan tadi dalam periuk dan masukkan bahan (2).
4. Belacan ramas dengan air dan masukkan dalam (3).
5. serai dan daun kunyit masukkan setelah kuah mendidih sedikit.
6. masukkan ikan bilis, pisang dan asam keping, kacau jangan biarkan kuah beku. masukkan cili hijau bulat bulat.
7. bila pisang 1/2 masak, masukkan santan pekat, monitor rasa garam selalu, dan jangan biarkan kuah beku, kacau selalu. masukkan buah keras tumbuk.
8. bila pisang sudah masak, angkat, dan hidangkan.
makan bertambak menyelera dengan ulam daun selon, dan sambal belacan.
Arkib Blog
-
▼
2011
(365)
-
▼
Disember
(11)
- Pak Cik Husen TOP 10 link referrer oct web denaiha...
- Koleksi Buku Mewarna Percuma - Angry Birds
- Kord Gitar Lagu melayu-Dadali-Di Saat Ku Mencintai...
- Nuffnang minggu ini
- Cara Buat Telur Pindang
- cara convert video youtube ke MP3 dengan mudah dan...
- Cara Masak Pajeri Terung/Nenas
- Cara Masak Kailan Ikan Masin
- Cara Masak Sambal Peria
- Pengasas KFC
- Cara Masak Gulai lemak Pisang
-
▼
Disember
(11)