![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhC54-hjfP1fzLChn4EYqQw1pYS4MYa-hmc74REAdKP024pk9rnqmXmf4AuoIhEhbgR14zF_kbpIzB6CRaELngbjByCbsJ36QB94ztGJNtGvlWwxX5cf_7dMKt05MMInNJ6J8QtTFjajP4/s320/sambl+tauhu+udang.jpg)
Sambal Tauhu Udang
Bahan:
300gm udang basah
8 keping tauhu - potong kecil
25 tangkai cili kering - digiling
¼ cawan kicap pekat
1 camb sos tiram
1 camb cili sos
2 ulas bawang putih - giling
4 ulas bawang merah - giling
2 sudu besar cuka
1 labu bawang besar - hiris nipis
2 biji ubi kentang
½ mangkuk minyak masak
½ mangkuk air
daun bawang -utk hiasan
Cara menyediakannya :
1. Ubi kentang dihiris & potong sebesar batang mancis. Goreng & ketepikan.
2. Goreng tauhu & ketepikan.
3. Pijarkan minyak & tumis bahan giling hingga naik bau. Kemudian masukkan sos tiram & cili sos. Kacau lagi.
4. Masukkan udang. Gaul sebati & masukkan air. Kacau lagi & masukkan cuka & kicap pekat. Masak kira-kira 5 minit.
5. Masukkan tauhu & bawang besar. Kacau hingga sebati, masukkan garam.
6. Bila menghidang, taburkan kentang & daun bawang