LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2

Wirausaha Wirausaha Wirausaha Wirausaha Wirausaha Wirausaha Wirausaha Wirausaha Wirausaha Wirausaha Wirausaha Wirausaha Wirausaha Wirausaha Wirausaha Wirausaha Wirausaha Wirausaha

1

Wirausaha Wirausaha Wirausaha Wirausaha Wirausaha Wirausaha Wirausaha

Senarai Khidmat Urutan Batin Tradisional


Senarai Khidmat Urutan Batin Tradisional di perlis
Senarai Khidmat Urutan Batin Tradisional di kedah
Senarai Khidmat Urutan Batin Tradisional di perak
Senarai Khidmat Urutan Batin Tradisional dimelaka
Senarai Khidmat Urutan Batin Tradisional di  negeri sembilan
Senarai Khidmat Urutan Batin Tradisional dikuala lumpur
Senarai Khidmat Urutan Batin Tradisional di selangor
Senarai Khidmat Urutan Batin Tradisional di  johor
Senarai Khidmat Urutan Batin Tradisional di pahang
Senarai Khidmat Urutan Batin Tradisional di  terangganu
Senarai Khidmat Urutan Batin Tradisional di kelantan
Senarai Khidmat Urutan Batin Tradisional di  sabah
Senarai Khidmat Urutan Batin Tradisional di sarawak
Senarai Khidmat Urutan Batin Tradisional di  Brunei
Senarai Khidmat Urutan Batin Tradisional di Thailand
Senarai Khidmat Urutan Batin Tradisional di  Indonesia
Senarai Khidmat Urutan Batin Tradisional di Singapura

Org Malaysia Cucuk Besi Di Mulut - Video

Kak Riza Pakar Urut Batin Lelaki- Biar Betul??

akak pakar mengurut zakar,sesiapa yg lemah batin,kurang tegang,saiz pendek, cepat pancut,akak akan akan pulihkan zakar anda,akak akan berada di kuala lumpur selama 2 hari sahaja,

Urutan Tradisional Tanduk Seladang

RAWATAN urut tradisional merupakan amalan turun-temurun di kebanyakan negara di Asia malah kemampuan teknik itu kini mulai diterima di negara Barat berikutan keberkesanannya yang diiktiraf sains perubatan moden.
Urutan juga merupakan satu daripada cabang perubatan cara Islam manakala segelintir masyarakat menganggapnya sebagai perubatan alternatif.
Secara amnya, ia sesuai bagi merawat apa juga penyakit, sama ada penyakit baru atau sudah lama dihidapi, yang ringan mahupun yang kronik.
Selain mengatasi masalah terseliuh, kebas atau membetulkan perjalanan darah, teknik urut turut dikaitkan dengan rawatan mengembalikan kesihatan dan tenaga seksual lelaki terutama bagi wanita selepas bersalin.
Bagaimanapun, urutan yang menggunakan tangan sepatutnya dilakukan oleh mereka yang mahir dan profesional kerana jika tidak mengikut prosedur, urutan boleh memudaratkan.
Namun, urutan menggunakan tangan sahaja tidak mencukupi kerana sentuhan itu kemungkinan kurang berkesan serta pesakit tidak merasa puas walaupun teknik yang digunakan betul.
Justeru, bagi seorang pengamal urutan tradisional dari Utara tanah air, Baharom Yunus berjaya mengenal pasti kaedah lebih berkesan bagi tujuan mengurut. Yunus yang mesra dikenali sebagai Pak Jang menjelaskan, penggunaan tanduk seladang betina serta beberapa peralatan lain.


Khasiat tanduk seladang

Pak Jang menambah, urutan menggunakan jari-jemari sahaja kurang praktikal berbanding penggunaan peralatan khas yang dibuat sendiri atau dibeli.
Katanya tanduk seladang betina yang diperoleh dari Indonesia digunakan dalam teknik urutannya yang dikajinya sejak 20 tahun lalu.
“Sebelum mengurut saya akan menggunakan jari-jemari yang bertindak seperti alat 'pengimbas' untuk mengenalpasti anggota badan yang mengalami masalah urat.
Selalunya bahagian yang mempunyai banyak benjolan merupakan kawasan yang perlu diberi perhatian.

“Peralatan seperti tanduk seladang betina yang dibentuk seperti sudu digunakan bagi memecahkan bahagian saluran tersumbat yang berpunca daripada darah beku, lemak dan angin dengan bantuan minyak khas.
“Selagi terdapat permukaan tidak rata maka selagi itulah urutan dibuat. Apabila saluran bermasalah dirungkai dengan betul, aliran darah akan mengalir secara normal kembali,” katanya sambil mengurut seorang pelanggan menggunakan teknik tanduk seladang betina di Pondok Rawatan Nusantara (PRN) di Sungai Petani, Kedah.
Namun, bagi mereka yang tidak mahir dengan teknik berkenaan, dia menyarankan agar tidak sesekali mencubanya kerana khuatir boleh memudaratkan pesakit.
Paling penting katanya, urutan mesti sesuai dengan kaedah, tempat, kemampuan serta sensitif pada bahagian yang tidak boleh diurut.
Jelas lelaki yang kini menjangkau usia 63 tahun itu, teknik urutan yang diamalkannya seakan-akan terapi guasa dari China tetapi ia tidak terlalu ekstrem sehingga boleh meninggalkan garisan merah pada tubuh pesakit.
“Bagaimanapun, bahagian paling sakit dalam teknik ini apabila saluran darah tersumbat ditekan, tetapi kesannya selepas itu memang tidak sakit malah ada pesakit yang dipimpin sebelum rawatan mampu berjalan sendiri selepas diurut,” katanya.
Akuinya, setakat hari ini teknik berkenaan hanya boleh didapati di PRN sahaja malah dia menggunakan kira-kira 15 peralatan mengurut lain mengikut kesesuaian pesakit.
Antaranya, batu marmar yang dicanai khas, tanduk kerbau, tanduk seladang jantan, rotan, batu sungai dan tumbang kambing.
“Urut sepatutnya dilihat sebagai satu perubatan pencegahan dan sepatutnya dilakukan secara kerap. Ia sangat baik mencegah penyakit daripada menjadi lebih teruk seperti migrain, strok, lemah jantung, kebas, sengal-sengal selain bertujuan penjagaan kesihatan,” katanya.
Urut auta
Tegas Pak Jang, urutan yang dipraktik sejak sekian lama bukannya ‘auta’ kerana ia betul-betul teknik mengurut dan sentuhannya memang sampai ke urat malah mendapat pujian daripada pelanggan kerana teknik yang sememangnya berbeza dengan urutan dengan hanya menggunakan tangan.
Lebih menarik, Pak Jang yang sebelum ini pernah menderita penyakit jantung kronik mampu berulang-alik dari kediamannya di Permatang Pauh, Pulau Pinang ke PRN, Sungai Petani setiap hari kecuali Jumaat.
Sementara itu, bagi pengasas PRN, Roslan Mat Isa, 41, memberitahu, penggunaan kira-kira 15 peralatan mengurut itu lebih berkesan dan mampu menyembuh bahagian bermasalah secara terperinci.sumber : http://pondokrawatannusantara.blogspot.com/

Najwa Latif ft. Syam Kamarul & Sleeq - Sahabat


Najwa Latif ft. Syam Kamarul & Sleeq - Sahabat

Intro: C Em F G

C Em
kau ada dikala ku suka
F
dikala ku duka
G
setiap tangisan dan juga ketawa

C Em
kau ada dikala ku perlu
F
setia menemaniku
G
pegang erat tanganku bila ku jatuh

C
kau lah yang selalu
Em
slalu menemaniku
F G
mendengar kisah pahit manis hidupku

C
kau lah yang disitu
Em
setia menungguku
F
kaulah yang satu
G
menjadi sahabatku

C Em F G

C Em
ku tahu ku kan slalu ada
F
pada dirimu
G
dan ku harap kau juga rasa begitu

C
kau lah yang selalu
Em
slalu menemaniku
F G
mendengar kisah pahit manis hidupku

C
kau lah yang disitu
Em
setia menungguku
F
kaulah yang satu
G
menjadi

C
kau lah yang disitu
Em
setia menungguku
F
kaulah yang satu
G
menjadi sahabatku

Outro: C Em F G x2

kord gitar lagu melayu

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. MuaturunSiNi - All Rights Reserved
Template Modify by Creating Website
Proudly powered by Blogger